Истината за Психологията и как ТЯ помага

Home / Истината за Психологията и как ТЯ помага

Психологията е наука за душата. Но какво точно се крие зад тези думи, ще разкажа в следващите рeдове.

Психологията изследва когнитивните процеси: мислене, памет, внимание, интелект, личност. Едни от най-важните са процесите на възприятие и преработване на информацията, достигаща до нас през сетивните органи. По този начин ние усещаме, запомняме, асимилираме и използваме наученото. Но зад тези научни обяснения, стои душата ни – с нейните потребности , страхове, мечти , лимити , предразсъдъци, нуждата от любов, утвърждаване, оценяване. logo_psy

Много често в живота си се сблъскваме с конфликти, на пръв поглед неразрешими ситуациите – семейни, делови, приятелски; сблъскваме се със страхове, които не знаем как да обработим. С една дума изпадаме в ситуации или избори, с които не знаем как да се справим. Често  оставаме разочаровани, гневни, тъжни или неразбрани. Понякога дори изходът при събития с различни хора и по различно време , е един и същ. Тогава е моментът да се запитаме: ‘‘От какво имам нужда?, Как да променя нещата? , Кое е това , което ме кара да се чувствам така? , От какво ме е страх?‘‘.И когато не можем да се справим сами, е полезно да се обърнем към специалист- психолог. Той ще ни помогне да опознаем себе си, да се свържем с АЗ-а , да чуем желанията на душата.Също така психологията ще ни даде отговори за несъзнаваните от нас причини за тези страхове, за нашите ,отключващи травмите, ситуации. Ще се научим на нови стратегии за справяне , на комуникативни и социални умения.

Всеки един от нас е преживявал душевни страдания- тревожност, депресия, паника, скръб, ужасявящ страх, неистов гняв, или вина, което ни е карало да губим надежда, пътя, дори любими хора .Не е нужно да преминаваме през това сами, заради предразсъдъци или мнението на другите.Когато имаме хрема, посещаваме лекар,нали? А когато душата ни  страда, не е нужно да се мъчим и да чакаме,  можем да си помогнем, търсейки компететнтни лица в сферата на психологията. Този начин си нарича хигиена на мисленето – да знаем  как можем да си помогнем. Така нито ще се терзаем и травмираме, нито ще губим ценно време от живота си. Ще правим нещо много по-важно – ще учим – за себе си, за хората, за това как да се справим с трудностите и да живеем пълноценно.

Изисква се смелост, да изживееш живота си, както ТИ искаш!

 

Екатерина Лозанова

Психолог

https://www.facebook.com/logoped.psiholog.marieta/