Сепаративна тревожност при децата или тревожност при раздяла със значим човек

Home / Сепаративна тревожност при децата или тревожност при раздяла със значим човек

Сепаративна тревожност или Тревожността от раздяла със значим възрастен при децата е доста нашумял проблем, особено след условията на пандемия от Covid-19. Много от малчуганите свикнаха да бъдат у дома и по-близо до родителите си. Същевременно се разруши и рутината от ходете на детска градина, училище и други задължения, които децата имаха. От тази гледна точка за някои от тях раздялата с дома, семейството стана по-трудна за тях, а адаптацията към новите занимания по-мъчителна. От началото на учебната година случаите на деца ,трудно разделящи се от дома, нарасна и една от причините е така наречената сепаративна тревожност (притеснение при раздяла).

 

Какво е сепаративна тревожност?

– Сепаративното тревожно разстройство е вид психично-здравен проблем. Дете с сепаративна тревожност се притеснява да бъде отделено от членовете на семейството или други близки хора. Детето се страхува да не бъде загубено от семейството си или да не се случи нещо лошо на член на семейството, ако не е заедно с човека.

– Всички деца и тинейджъри изпитват известно безпокойство. Това е нормална част от израстването. Тревогата при раздяла е нормална при много малки деца. Почти всички деца на възраст между 18 месеца и 3 години имат тревожност при раздяла и са прилепнали до известна степен. Но симптомите на сепаративната тревожност са по-различни и причиняват повече страдание у детето.

 

Симптоми

Симптомите могат да започнат след почивка от училище, след дълго прекарано време без раздяла със значим човек, след травматично събитие, след боледуване .

 

Но най-честите признаци на сепаративна тревожност са:

– Много притеснения при раздяла от дома или семейството

– Твърде много се тревожи за безопасността на член на семейството

– Твърде много притеснение за загуба от семейството

– Да са много прилепливи, дори когато сте вкъщи

– Отказ да ходя на училище

– Страхлив  да бъде сам

– Твърде много притеснение за безопасността на себе си

– Паника или избухливост по време на раздяла с родителите

– Твърде много притеснения за или когато спи далеч от дома

– Отказ да спи сам

– Повтарящи се кошмари с тема за раздяла

 

 

Диагностициране

– Диагностиката на тревожност при раздяла включва определяне дали детето ви преминава през нормален етап на развитие или проблемът всъщност е по-дълбинен. След като изключи някакви медицински състояния, педиатърът на детето ви може да ви насочи към детски психолог с опит в тревожните разстройства.

– За да помогне за диагностицирането на тревожно разстройство при раздяла, вашият специалист по психично здраве вероятно ще даде на детето ви психологическа оценка, включително структурирано интервю, което включва обсъждане на мисли и чувства, както и наблюдение на поведението. Тревожно разстройство при раздяла може да възникне заедно с други проблеми.

 

 

Лечение

Сепаративната тревожност обикновено се лекува с психотерапия. Психотерапията, понякога наричана разговорна терапия или психологическо консултиране, включва работа с терапевт за намаляване на симптомите на тревожност при раздяла.

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е ефективна форма на психотерапия за разделително тревожно разстройство. По време на терапията детето ви може да се научи как да се справя и да управлява страховете от раздяла и несигурност. Освен това родителите могат да се научат как ефективно да оказват емоционална подкрепа и да насърчават независимостта, подходяща за възрастта.

 

Екатерина Лозанова

Психолог

https://www.facebook.com/logoped.psiholog.marieta/