Неразбирателство и конфликти в семейството

Home / Неразбирателство и конфликти в семейството

Семейството е най -малката единица в обществото. Възниква от хора, свързани помежду си по кръвна линия, чрез бракосъчетание или роднинска връзка.Предполага се , че участващите в семейството трябва да живеят сплотено. И все пак някои характерни черти на единия или двамата партньори могат да доведат до различия между членовете на семейството. Ако те не могат да управляват тези различни гледни точки, се случва конфликт между двама или повече от членовете в семейната среда. Семейните конфликти и насилието от своя страна заемат важно място в бракоразводните дела в съвременния свят. Процентът на разводите бързо нараства всеки ден.

 

Ето и причините за конфликти при партньорите или членовете в семейството според Когнитивно-поведенческата теория:

  1. Избирателно внимание – тенденцията на индивида да забелязва само определени аспекти от дадено събитие, например фиксирайки се върху думите на партньора.
  2. Предубеденост – нелогични изводи относно факторите, които имат влияние върху действията на партньора.
  3. Очаквания – предвиждания относно вероятността на определени събития да се случват във взаимоотношенията.
  4. Допускания – вярвания относно общите характеристики на хората и взаимоотношенията.
  5. Правила – вярвания относно характеристиките, които хората и връзките “трябва“да имат /например Дамата смяташе , че когато хората са бракосъчетани, те вече трябва да правят всичко заедно и да ходят навсякъде заедно./how-to-deal-with-emotional-abuse-in-marriage

 

Други фактори, подковаващи конфликти са Когнитивните изкривявания – Франк Датилио разкрива едни от най-често срещаните когнитивни изкривявания при двойки и семейства:

  1. Спорни твърдения – Заключенията за дадено събитие или човек са направени, без логични доказателства;

3.Свръхгенерализация – Отделен инцидент да бъде представителен за всички аналогични, свързани или не ситуации.

  1. Преувеличаване или минимизиране – Ситуацията се приема като повече или по-малко значителна, отколкото е всъщност.
  2. Дихотомно мислене – Преживяванията се оценяват като черно-бели – пълен успех или абсолютен провал.
  3. Етикетиране – Нечия личност се обрисува на основата на несъвършенства, грешки, направени в миналото и те са основание за определяне на себе си или другия.
  4. Четене на мисли – Това е ‘’Магическа дарба’’ на индивида да знае какво мисли другия човек, без словесна комуникация./ Често в кабинета си чувам: ‘‘Той си мисли, че не съм достатъчно добра‘‘ или ‘‘ Сега, като Ви споделя това, Вие ще си помислите, че съм егоист‘‘).

 

Семейството е изначало на изграждане на личността, характера и разбирането за света. При конфликти с близките или партньора , често усещаме себе си разклатени, самотни, неразбрани, пренебрегнати или незащитени. За това е важно да обръщаме внимание както на собственото психично здраве, така и на здравата връзка в партньора и близките

Aвтор

Екатерина Лозанова

/Клиничен психолог/

https://www.facebook.com/logoped.psiholog.marieta